Hoe weet je of een bedrijf bij jou past?

Ben jij op zoek naar een baan voor de langere termijn? Dan is het belangrijk dat je kiest voor een bedrijf dat goed bij jou past. Een sterke match met het bedrijf voorkomt dat jij op den duur met tegenzin naar je werk gaat. En dat is belangrijk aangezien je er toch een groot deel van je week doorbrengt. Maar waar moet je op letten om te zien of een bedrijf bij jou past? Dat leg ik uit in deze blog.

 

Begin bij jezelf

Je vindt een passend bedrijf wanneer je weet waar je naar zoekt. Lastig, zeker als je niet goed weet wat je allemaal wilt. Kijk naar eerdere banen en omschrijf voor jezelf hoe het bedrijf eruit ziet waar jij wilt werken. Kijk hierbij naar de bedrijfscultuur, omvang, hiërarchie en je eigen doelen. Vergelijk deze punten vervolgens met het bedrijf. Komt het bedrijf in de buurt van jouw wensen? Dan heb je een goede match gevonden. Is het bedrijf heel anders dan hoe jij het voor ogen hebt? Ga dan bij jezelf na in hoeverre jouw eigen wensen en behoeften aan te passen zijn. Is dit onmogelijk? Dan is het misschien beter om verder te zoeken. Heb je nog niet veel ervaring? Geef het dan een kans. Je komt er met de tijd achter of een bedrijf bij jou past of niet. De ervaring kun je dan weer meenemen in jouw verdere carrière.

Bedrijfscultuur

Om te weten of een baan goed bij jou past moet je onder andere kijken naar de bedrijfscultuur. Deze is bepalend om te beslissen of een bedrijf bij jou past of niet. Voel jij je thuis binnen het bedrijf? Stel die vraag aan jezelf. Je meet dit tijdens het sollicitatiegesprek, maar je kunt ook vragen om een proefdag. Zo proef je alvast de sfeer en achterhaal je hoe de bedrijfscultuur in elkaar zit. Het omschrijven van de bedrijfscultuur doe je met de volgende punten:

  • Hoe gaan de mensen in de organisatie met elkaar om? Formeel of informeel?
  • Wat zijn de verhoudingen onderling binnen het bedrijf?
  • Hoe verloopt de communicatie?
  • Wat zijn de normen en waarden van het bedrijf?
  • Zijn er rituelen/tradities of gewoontes?
  • Hoe is de sfeer binnen de organisatie?
  • Wat is de mindset van het bedrijf?
  • Hoe worden de beslissingen binnen het bedrijf genomen?

Vergelijk vervolgens de bedrijfscultuur met jouw wensen, behoeften, normen en waarden. Matcht dit met elkaar?

Omvang (groot/klein)

Gaat jouw voorkeur uit naar een grote of een kleine organisatie? Er zitten veel verschillen tussen een groot en een klein bedrijf. Bij een klein bedrijf zijn de lijnen vaak kort. Je kunt, bij wijze van spreken, zo bij de baas naar binnen lopen. Er hangt een informele sfeer en het personeel krijgt meer taken en verantwoordelijkheden toegewezen. Je werkt met dezelfde personen. Dit kan vervelend zijn wanneer het niet klikt met een collega. Bij grote bedrijven is het tegenovergestelde waar. Je werkt met veel verschillende mensen. Er is vaak meer budget waardoor je een specifieke functie hebt. Hierdoor is je werk meer afgebakend. Binnen een groot bedrijf is er vaak meer ruimte en budget om jezelf te ontwikkelen.

Hiërarchie

De hiërarchie is een onderdeel van de bedrijfscultuur, maar wel een hele belangrijke. Er zijn verschillende soorten hiërarchieën. Iedere cultuur heeft weer zijn voor- en nadelen. Zo heb je een mensgerichte cultuur, ook wel een familiecultuur. Deze organisaties richten zich op goede interne verhoudingen, participatie en de betrokkenheid per individu. Of een beheersgerichte cultuur waar wordt gericht op controle, veiligheid en uniformiteit. Bekijk hier een lijst met de verschillende soorten bedrijfsculturen.

Doelen behalen?

Om te bepalen of een bedrijf écht bij jou past moet je kijken naar jouw eigen doelen. Is hier binnen de organisatie ruimte voor? Wil jij graag een opleiding volgen, maar is daar geen budget en ruimte voor? Dan is het wellicht beter om nog even door te zoeken. Maar staan ze open voor ontwikkeling dan is het een grote kans. Kijk hierbij hoeveel prioriteit jouw doelen hebben. Houd dit in je achterhoofd wanneer je op gesprek gaat. Dan komt het vast goed.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer