Hoe kom je achter je sterke zwakke punten?

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Grote kans dat ze vragen naar jouw sterke en zwakke punten. Ook wanneer je jezelf wilt verbeteren in je huidige functie is het handig om te weten wat jouw valkuilen en uitblinkers zijn. Voor veel mensen is het best lastig om deze punten zo op te noemen. Toch is deze zelfkennis wel belangrijk. Hoe kom je achter je sterke en zwakke punten? En hoe kun je de zwakke punten zo omschrijven dat je potentiële werkgever niet meteen een vreemd beeld van je krijgt? In deze blog gaan we er dieper op in.

Wat doe je allemaal?

Om achter je sterke en zwakke punten te komen is het goed om te kijken naar alles wat je al doet (en hebt gedaan). Waar werk je? Waar heb je gewerkt? Welke opleiding doe je of heb je gedaan? Wat zijn je hobby’s? Wat doe je verder in het dagelijks leven? Waar haal je plezier uit?

Wanneer je de antwoorden op deze vragen hebt opgeschreven, ga je kijken naar de kwaliteiten die hierbij passen (en ervoor nodig zijn).  Grote kans dat er kwaliteiten zijn die je bij meerdere activiteiten kunt opschrijven. Je kunt deze kwaliteiten dan best voegen bij het lijstje met sterke punten. Het is wel belangrijk dat je de sterke punten ook beargumenteert. Waaruit blijkt dat jij er super goed in bent of juist niet?

Vraag eens rond

Kom je er zelf niet helemaal uit? Vraag het dan eens aan mensen uit je directe omgeving, zoals je ouders, vrienden of (oud)collega’s. Zij kennen je goed en kunnen input geven. Niet alleen kunnen zij je sterke punten benoemen, maar vaak ook wat zwakke punten. Men weet vaak beter waar ze goed in zijn dan waar ze minder goed in zijn. Logisch, want het is natuurlijk leuker om ergens wel goed in te zijn. Vraag je directe omgeving niet alleen naar jou sterke en zwakke punten, maar ook naar hun argumentatie. Waarom vinden zij dat die punten bij jou passen?

Doe een test

Er zijn verschillende online persoonlijkheidstesten te vinden waarmee je achter je sterke en zwakke punten kunt komen. Je geeft antwoord op verschillende vragen en daar komt dan een resultaat uit.

Let op: het kan zijn dat je jezelf helemaal niet herkent in de uitslag van de online test. Om zeker te weten of de punten wel kloppen kun je de uitslag eens overleggen met iemand uit je directe omgeving. Het kan natuurlijk zijn dat er echt iets niet klopt, maar het kan ook zijn dat jouw beeld over jezelf niet helemaal klopt. Neem de uitslag van de test dus niet direct aan als de waarheid, maar denk er wel eens goed over na.

Je zwakke punten

Ieder mens heeft ook zwakke punten. Vaak is het verleidelijk om zwakke punten te noemen die eigenlijk ook wel positief zijn, zoals perfectionisme. Toch is het beter om echt na te denken over je zwakke punten. Wees eerlijk, maar niet té eerlijk. Ben jij slordig, maar solliciteer je naar een functie als financieel medewerker? Dan kun je begrijpen dat de werkgever toch eerder voor iemand anders kiest. Benoem dan een ander zwak punt. Denk daarentegen wel bewust na over je zwakke punten. Zie ze niet als zwakke punten, maar als leerpunten. In een sollicitatiegesprek kun je natuurlijk wel vermelden dat je bereid bent om hard te werken aan je zwakke punten.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer