Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat u niet meer tevreden bent over het functioneren van een werknemer binnen uw onderneming, en dat ontslag de enige optie is. Aan het ontslaan van werknemers zitten echter allemaal regels vast. Het is soms lastig om het overzicht te bewaren wat betreft al deze regels, en daarom doen wij een poging om het wat duidelijker voor u te maken.
Ontslag met wederzijds goedkeuring
Als beide partijen het erover eens zijn dat ontslag de beste optie is, dan is er geen toestemming nodig. In dat geval kunt u dus met de medewerker zelf afspraken maken over de voorwaarden van het ontslag, zonder dat u daar problemen mee zult krijgen.
Ontslag via UWV
U kunt in Nederland een werknemer ontslaan op twee manieren: via het UWV of via de kantonrechter. Bij het UWV dient u een ontslagvergunning aan te vragen, met daarin de reden van het ontslag. Als deze vergunning eenmaal verleend is, is het toegestaan om de werknemer in kwestie te ontslaan. Het grote voordeel van deze procedure is dat het kosteloos is, het gaat pas geld kosten als u door onrechtmatig ontslag een schadevergoeding moet betalen. Een nadeel van deze procedure is wel dat het vaak veel tijd in beslag neemt, gemiddeld namelijk tussen de zes en acht weken.
Ontslag via kantonrechter
Bij ontslag via de kantonrechter dient u een ontbindingsverzoek in bij een willekeurige rechtbank, ook hierin moet de reden van ontslag vermeld worden. Vervolgens vind binnen vier weken de zitting plaats. De uitspraak die de rechter aan de hand van die zitting doet is definitief, het is dus niet mogelijk om hiertegen in beroep te gaan. Deze procedure is in principe het tegenovergestelde van de procedure via het UWV. Het voordeel is hier juist dat het allemaal redelijk vlot en snel gaat, maar het kost dan wel weer flink wat geld. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de kosten van uw advocaat.
Ontslag uitzendkrachten
Het ontslaan van uitzendkrachten gaat iets anders in zijn werk. Ook dit gaat via het UWV of de kantonrechter, maar er zitten een aantal extra regels aan vast. Het contract van een uitzendkracht werkt namelijk in fases (A, B en C). Een uitzendkracht begint in fase A, en zit daarin totdat hij/zij 78 weken voor het uitzendbureau heeft gewerkt. Vervolgens gaat het contract naar fase B, en na twee jaar komt het contract in fase C terecht. Voor elke fase gelden andere regels wat betreft ontslag.
In fase A worden contracten vaak gesloten met uitzendbeding, dit houdt in dat u het contract simpelweg kunt stoppen wanneer u de uitzendkracht niet meer nodig heeft. Ook in fase B wordt met tijdelijke contracten gewerkt, vaak van ongeveer drie tot zes maanden. In deze fase houdt de uitzendkracht na ontslag echter het recht op doorbetaling zolang het contract duurt. In fase C gelden vervolgens de normale regels, zoals die ook voor iedere andere werknemer gelden en zoals die eerder in deze blog al beschreven zijn.