Het generatiepact: Dit zijn de regels.

Steeds meer werkloosheid onder jongeren en oudere werknemers die eerder moeten stoppen vanwege gezondheidsklachten. Deze twee problemen lijken verleden tijd, dankzij het generatiepact. Oudere werknemers krijgen meer rust en vrije tijd, waardoor ze op een gezonde manier kunnen doorwerken tot aan hun pensioen. Jongeren krijgen een vaste baan en leren het vak waardoor er voor deze generatie ook meer kansen ontstaan. Klinkt als een win=win situatie, maar wat zijn eigenlijk de regels?

Waarom het generatiepact?

Het generatiepact is in het leven geroepen om twee problemen op te lossen. Enerzijds het verminderen van de jeugdwerkloosheid. Deze is de laatste jaren flink gestegen, omdat het voor jongeren steeds lastiger is om een vaste baan te vinden. Anderzijds moet er steeds langer worden doorgewerkt. Voor mensen op leeftijd in een zwaar (lichamelijk of geestelijk) beroep kan dit erg lastig zijn. Het generatiepact lost deze problemen op. Door het werk eerlijk te verdelen biedt dit voor beide generaties kansen. Jongeren (onder de 35) kunnen eindelijk aan de slag en ouderen (57+) kunnen minder werken op een gezonde manier. Zo ontstaat verjonging binnen de sectoren, maar blijft de ervaring van de oudere werknemers ook beschikbaar. In verschillende sectoren wordt het pact al toegepast, zoals in de zorg.

Hoe werkt het generatiepact?

Het is vrij simpel. De oudere werknemers gaan minder lang werken waardoor er voor hen meer tijd is om te herstellen en bij te komen. Dit maakt het werk minder zwaar. De tijd die deze persoon heeft om te herstellen wordt ingevuld door een jongere werknemer. Je krijgt als het ware een triobaan. Er zijn verschillende manieren waarop dit pact in de praktijk wordt toegepast. Bijvoorbeeld met de 80/90/100- regeling. Je werkt 80%, krijgt 90% van je loon en bouwt 100% pensioen op. De regeling verschilt per sector en bedrijf. Het wordt opgenomen in de cao. Het ingeleverde loon van de oudere werknemer wordt deels gecompenseerd door de werkgever.

Wat zijn de regels?

De regels van het generatiepact verschillen per gemeente. Deze worden afgestemd met het bedrijf. Er is niet één generatiepact of één set met regels. Het zijn verschillende regelingen met hetzelfde doel. Het is voor gemeenten niet verplicht om een generatiepact te sluiten. Toch zijn er al meerdere gemeenten die het hebben ingevoerd. Gemeenten zijn vrij om te kijken naar:

  • De organisatie
  • Het personeelsbestand
  • De budgettaire ruimte
  • De minimale leeftijd van de deelnemers
  • Het aantal jaren dat kan worden deelgenomen
  • Het aantal in te leveren uren
  • Het compenseren van een deel van het salaris

Kortom, we gaan er in de komende periode nog veel meer over horen. Toch is het een fijn vooruitzicht, vind je niet?

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer