Een foto op het CV: verstandig of niet?

Kun jij je nog herinneren hoe jouw eerste CV eruit zag? Waarschijnlijk bestond het uit niet veel meer dan een simpel wit velletje papier met wat tekst en niet te veel poespas. Dat is vandaag de dag wel anders. De drang om jezelf te onderscheiden van de rest ligt hoog. Hierdoor wordt men steeds creatiever met het opstellen van een CV. Bijvoorbeeld met een toffe lay-out of door te solliciteren met een sollicitatievideo. Het CV wordt steeds meer gevormd naar iemands identiteit. Om het plaatje compleet te maken wordt er vaak een foto bijgevoegd. Iets wat jaren geleden zeer ongebruikelijk was. Is dat nu eigenlijk nog steeds zo? Of hoort een foto er gewoon niet thuis. De meningen hierover verschillen enorm. Wat zou jij doen? Wij zetten wat informatie voor je op een rij.

Je wordt toch wel gegoogled

Wanneer men vroeger een foto meestuurde met het CV werd daar vreemd op gereageerd. Want wat wilde je dan met die foto bereiken? Scoren met je uiterlijk? Terwijl het gaat om je vaardigheden en ervaring. Tegenwoordig is dat wel veranderd in 2021. Met de opkomst van Social Media is het voor bedrijven niet meer zo lastig om een gezicht bij de naam van een sollicitant te vinden. Je typt de naam in op Google en, in de meeste gevallen, komen de socials van deze persoon meteen tevoorschijn. Ook op zakelijke kanalen, zoals LinkedIn, is het gebruikelijk om een foto op het profiel te plaatsen. Dus waarom zou je dan geen foto op je CV plaatsen. Je wordt toch wel gegoogeld door de recruiter of potentiële werkgever.

Onderzoek

In 2012 is er een onderzoek gedaan naar het gebruik van een foto op het CV. Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen die er geen foto bij plaatsten, vaker werden uitgenodigd voor een gesprek dan vrouwen die wel een foto meestuurde. Het verschil was bijna 40%, dus dat is wel aanzienlijk.  Bij mannen bleek het tegenovergestelde waar te zijn. Mannen die werden beschouwd als aantrekkelijk werden wel uitgenodigd. De mannen die niet zo aantrekkelijk werden bevonden sloegen helaas ook de plank mis. Dit wil natuurlijk nog weinig zeggen, want wat de een knap vindt kan de ander minder knap vinden. Het gaat toch ook helemaal niet om het uiterlijk?

Het is een afweging

Het is geen verplichting om een foto op je CV te zetten. Deze afweging moet je helemaal zelf maken. Er kunnen voor- en nadelen zitten aan het bijvoegen van een foto. Natuurlijk val je sneller op tussen de stapel en kan het zijn dat recruiters je onthouden door de foto, maar het kan ook erg afleiden van de inhoud. Een foto kan ook zorgen voor vooroordelen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het gaat uiteindelijk om de inhoud en daar wil je de aandacht op hebben, toch?

Besluit je het wel te doen?

Zorg er dan wel voor dat je een goede foto meestuurt. Een professionele en zakelijke foto, dus geen vakantiekiekje. De uitstraling van de foto is erg belangrijk. Een sterk beeld kan ervoor zorgen dat men je beter onthoudt  en dat je uit de stapel springt. Kies voor een foto met een rustige achtergrond en goede belichting. Een selfie valt hier natuurlijk niet onder. En vergeet niet dat het uiteindelijk draait om de inhoud. Wanneer je zorgt dat dat helemaal on-point is, dan ben je al heel goed op weg.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer