Belangrijk: Eerste indruk tijdens solliciteren!

Wil jij meer kans maken om een baan te bemachtigen? Dan is het maken van een positieve eerste indruk erg belangrijk. De eerste indruk is een onuitwisbaar moment, dat weet je vast wel. Je denkt misschien dat je dit moment nog even kunt uitstellen tot aan het sollicitatiegesprek, maar helaas. De eerste indruk vindt namelijk al veel eerder plaats, nog voordat jij op gesprek bent geweest. Deze indruk vormen werkgevers wanneer zij jouw cv en motivatiebrief bekijken. Het moment van de waarheid. Een goede cv en motivatiebrief kunnen ervoor zorgen dat je de kans krijgt om op gesprek te komen. Is deze eerste indruk niet zo goed, dan kunnen ze jou ook afwijzen. Jij wilt gaan voor een positieve indruk, toch? Lees dan snel verder, want in deze blog delen we enkele tips met je.  

Opvallen doe je zo!

Denk jij echt dat je de enige bent die deze baan wilt? Droom dan nog even verder. Hoogstwaarschijnlijk heeft het bedrijf, naast jouw sollicitatie, nog tientallen andere sollicitaties ontvangen. De kunst is dan om op te vallen tussen deze stapel met cv’s en motivatiebrieven. Dit doe je niet alleen door middel van de inhoud, maar ook door origineel te zijn. Je kunt misschien wel een aantal onderscheidende kwaliteiten hebben, maar met een simpele cv val je niet op. Je kunt het natuurlijk veel origineler aanpakken. Stuur een sollicitatievideo of zorg voor een cv met een opvallende lay-out. Tegenwoordig hoef je helemaal geen topdesigner te zijn om een mooie cv te maken. Via ontwerpprogramma’s zoals canva kun je gratis en snel een mooie cv en motivatiebrief maken. Wees creatief, dat kunnen de meeste werkgevers alleen maar waarderen.

Inhoud, ook belangrijk

Nu je cv en motivatiebrief uit de stapel springen is het ook belangrijk dat het inhoudelijk allemaal klopt. De meeste afwijzingen vinden plaats wanneer het cv niet overeenkomt met de functie. Je cv is het allerbelangrijkst. Het vormt jouw persoonlijke visitekaartje. Zorg ten eerste dat jouw cv aansluit op de eisen die zijn gekoppeld aan de functie waarvoor je solliciteert. Bekijk regelmatig je cv en zorg dat er geen slordige foutjes in staan. De inhoud van jouw cv heb je natuurlijk zelf in de hand. Heb je al veel werkervaring opgedaan dan kun je dit daarin verwerken. Hoe meer ervaring, hoe beter. Nevenactiviteiten, zoals: belangrijke projecten, deelname aan een commissie, vrijwilligerswerk of behaalde certificaten, kunnen net dat beetje meer geven. Probeer onderscheidend te zijn van de rest. Je ziet misschien nu het nut er niet van in, maar het kan allemaal helpen om jezelf te onderscheiden van anderen. Weet je niet precies wat je allemaal in een cv moet zetten? Bekijk dat dan hier.

Dé motivatiebrief

Een motivatiebrief kan nog net dat beetje extra geven. Het biedt jou de kans om een goede verbinding te maken tussen de gegevens op je cv en jou als persoon. Je kunt in je motivatiebrief een goede indruk geven van hoe jij bent als persoon. In je motivatiebrief kun je een (of meerdere) uitzonderlijke prestatie(s) benoemen waaruit blijkt dat jij de juiste kwaliteiten bezit voor deze functie. Kies wel voor prestaties die jouw kans om uitgenodigd te worden groter maakt. Maak hierbij wel een goede koppeling naar de functie. Wees daarentegen niet té overtuigt van jezelf. Dit kan de indruk wekken dat je erg arrogant bent. Weet je niet precies wat je allemaal in een motivatiebrief moet schrijven? Klik dan hier.

Niemand is perfect

Deze kop zegt het al. Niemand is perfect. Wanneer jij bovenstaande stappen hebt doorlopen en alsnog een afwijzing ontvangt moet je zeker niet bij de pakken neer gaan zitten. Iedereen krijgt wel eens te maken met een tegenslag. Dit betekent niet dat jij gefaald hebt, maar dat er iemand was die nóg beter bij deze functie paste. Geef de moed niet op en blijf doorgaan met solliciteren. Dan kom je er zeker!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer