Een goede zakelijke profielfoto maak je zo

Ben jij al in het bezit van een zakelijke profielfoto? Nee? Dan is het de hoogste tijd om daarin te investeren. Of je nou een bedrijf vertegenwoordigt of op zoek bent naar een nieuwe baan. Een zakelijke profielfoto is onmisbaar wanneer je, op de juiste manier, wilt opvallen bij (potentiële) zakenrelaties. Hoe je een goede zakelijke profielfoto maakt, lees je in deze blog.

Waarom is een zakelijke profielfoto belangrijk?

Op de bedrijfswebsite, LinkedIn of op je CV kun je beter kiezen voor een zakelijke profielfoto. Dit in tegenstelling tot kanalen zoals Facebook of Instagram waar je jouw privé foto’s deelt. Niet alleen is het doel bij zakelijke kanalen anders, ook je publiek is verschillend. Je wilt toch niet dat een vakantiefoto van jou in bikini de eerste foto wordt die een potentiële werkgever van jou ziet.

Hoe kan je een zakelijke profielfoto maken?

Het schieten van een zakelijke profielfoto is een vak apart. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder enkele richtlijnen voor het maken van een zakelijke profielfoto.

Ga voor een portretfoto: een profielfoto is maar klein, daarom wordt er in de meeste gevallen een portretfoto gebruikt. Je wilt natuurlijk herkenbaar zijn. Wanneer jij van top tot teen op de foto staat is dit vaak niet het geval.

Zorg voor de juiste setting: de juiste fotosetting is onmisbaar wanneer je een mooie, professionele en zakelijke foto wilt schieten. Ga voor een neutrale achtergrond, zoals een wit of grijze muur. Kijk naar de lichtval, zodat je geen rare schaduwen in je gezicht. Zet je camera verderop neer. Een selfie is niet geschikt voor op een zakelijk kanaal.

Kies een passende outfit: als de setting helemaal goed is dan is het ook belangrijk om naar een passende outfit te kijken. Je hoeft niet te gaan voor een mantelpakje en een strakke knot, tenzij dit bij jouw vakgebied hoort. Wees gewoon lekker jezelf. Probeer drukke printjes te vermijden, want dit trekt de aandacht weg van je gezicht. Kijk uit met drukke sieraden en te veel make-up. Je wilt dat de aandacht naar jou gaat en niet naar je omgeving.

Ga voor een open houding: je wilt natuurlijk een goede indruk maken naar (potentiële) zakenrelaties. Kies daarom voor een open houding op de foto. Maak geen foto van onderen, want dit oogt erg dominant. Kijk in de camera, zodat je de persoon die de foto bekijkt echt aankijkt. Daarnaast werkt een vriendelijke lach ook altijd goed. Dit wekt sympathie op.
Bekijk de foto’s vanuit de ander: een goede foto is niet alleen mooi, maar straalt uit wat jij wilt uitstralen. Hoe kom je over bij potentiële zakenrelaties? Dat is een belangrijk punt om eens over na te denken. Schiet eens een aantal foto’s en kijk vervolgens hoe deze foto’s overkomen. Komt jouw doel goed naar voren? Straal je de juiste houding uit? Je kunt natuurlijk altijd iemand anders vragen om eens naar de foto te kijken.

Wees herkenbaar: onderga jij een grote uiterlijke verandering, zoals het kleuren van je haar. Dan is het belangrijk om een nieuwe profielfoto te maken. Herkenbaar zijn is enorm belangrijk. Je wilt natuurlijk geen opmerkingen krijgen, zoals: “jij bent wel heel anders in het echt” of “wauw, ik zou je bijna niet herkennen”.

Gewoon doen: het kost wat tijd en moeite, maar als je een goede foto hebt dan is dat écht de moeite waard. Proberen, proberen en nog eens proberen. Misschien heb je 100 pogingen nodig voor één goede foto en misschien ben je na de eerste drie al tevreden. Maar dat is met een normale foto misschien ook wel het geval.

Laat een foto maken

Zie je het niet zitten om zelf veel tijd te investeren in het maken van de foto? Dan kun je er ook voor kiezen om de foto te laten maken bij een fotostudio die gespecialiseerd is in het maken van een zakelijke profielfoto. Er zijn er online genoeg te vinden. Zij hebben niet alleen de juiste apparatuur om een professioneel beeld te schieten, maar zijn ook op de hoogte van de richtlijnen voor een zakelijke foto. Daarnaast hebben ze vaak veel ervaring met het maken van deze foto’s waardoor ze goed kunnen meedenken met dat wat jij wilt uitstralen. Het kost je wel wat, maar dan heb je ook wat.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer