Deeltijd studeren

Als je besluit om te gaan studeren, zijn er veel keuzes die je moet overwegen. Zo is het niet alleen van belang om na te denken over welke studie je wilt volgen, maar kan je ook de keuze maken tussen een voltijd of een deeltijdstudie. Maar hoe werkt deeltijd studeren precies? Wij vertellen je het in deze blog.

 

Wat is deeltijd studeren?

Een voltijd studie is niet altijd mogelijk of wenselijk voor iedereen, als jij bijvoorbeeld al een baan of bepaalde andere verantwoordelijkheden hebt zoals woonlasten of een kind, kunnen deze verantwoordelijkheden het voltijd studeren verhinderen. Maar gelukkig is er tegenwoordig een oplossing voor: deeltijd studeren. Bij een deeltijdstudie, ben je gemiddeld 20 uur per week aan het studeren, hierbij worden vaak de contacturen op één dag gegeven. De rest van de uren ben je thuis bezig met zelfstudie.

 

Waarom kies je voor deeltijd studeren?

Deeltijd studeren biedt studenten de flexibiliteit om een studie af te stemmen op de eigen persoonlijke omstandigheden. Het stelt studenten in staat om een studie te combineren met andere verplichtingen zoals een baan en/of een gezin. Deeltijd studeren is vooral in trek bij mensen die al een studie hebben afgerond of zich al op de arbeidsmarkt hebben gevestigd, maar toch verder willen ontwikkelen in hun carrière.

 

De voordelen van deeltijd studeren

Deeltijd studeren brengt veel voordelen met zich mee. Wij hebben de voordelen van een deeltijdstudie voor je op een rijtje gezet:

  1. Je studie is te combineren met een baan
    Doordat je een stuk minder tijd kwijt bent aan je studie, is het makkelijker te combineren met een baan. En dankzij het hebben van een baan, is een studie ook makkelijker te betalen en hoef je geen lening af te sluiten en ook niet afhankelijk te zijn van studiefinanciering.
  2. Je houdt meer tijd over voor andere dingen
    Meestal vinden de contactmomenten bij een deeltijdstudie in de avonden plaats en dat één tot twee keer per week, zo je je op de andere dagen bezighouden met andere activiteiten.
  3. Je hoeft minder vaak naar de hogeschool of universiteit te reizen
    Het is duidelijk dat je bij een deeltijdstudie veel minder naar school hoeft en dit betekent dan ook dat je een stuk minder hoeft te reizen. Hierdoor bespaar je een hoop reistijd.

 

Duaal studeren

Naast deeltijd studeren, heb je ook nog “duaal studeren”. Duaal studeren is een vorm van onderwijs waarbij studenten een combinatie maken van werken en studeren. Je volgt dus een studie aan de hogeschool of de universiteit en werkt tegelijkertijd bij een bedrijf binnen jouw vakgebied/studierichting. Hierdoor kan je kennis en vaardigheden die je op school hebt geleerd, meteen toepassen in de praktijk.

Duaal studeren is niet hetzelfde als stage lopen en je verdient dan ook gewoon een normaal salaris. Het verschil tussen deeltijd studeren en duaal studeren zit hem dus in het werken naast de studie. Bij een deeltijd studie kan je zelf invullen wat je in je “vrije” tijd gaat doen en bij duaal studeren is het vanzelfsprekend dat je deels gaat werken.

CBBS reportage 165 1

 

Ook interessant:

Belastingaangifte doen als student

Soft skills voorbeelden

 

 

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer