De leukste bijbanen

Veel scholieren en studenten hebben naast hun opleiding een bijbaan. De ene bijbaan is nog populairder dan de andere, maar welke bijbanen zijn eigenlijk het leukst? In deze blog vertellen wij jou meer over de leukste bijbanen.

 

Vanaf wanneer neem je een bijbaan?

Er zijn scholieren die al zo vroeg als het maar kan ergens gaan werken, maar vanaf wanneer is het aan te raden om een bijbaan te nemen? In principe mag je in Nederland vanaf je 14e voor een aantal uur in de week, licht, niet-industrieel werk verrichten. Denk bijvoorbeeld aan een baan als vakkenvuller in de supermarkt of lichte werkzaamheden in de landbouw. Vanaf je 16e zijn er al meer plekken en functies die je mag uitoefenen en vanaf je 18e mag je in principe overal werken.

 

Studeren in Nederland kost natuurlijk wel wat en daarom hebben de meeste studenten er een bijbaan naast. Daarnaast komen er vanaf je 18e natuurlijk ook veel kosten bij en daarom is het aan te raden dat je zeker vanaf je 18e ergens gaat werken. En niet alleen om geld te verdienen, maar ook om ervaring op te doen en voor je eigen ontwikkeling wordt het aangeraden om ergens te werken.

 

De leukste bijbanen voor studenten

Niet elke bijbaan wordt als leuk ervaren door iedereen en alhoewel meningen verschillen, zijn er toch een aantal bijbanen die door de meeste studenten wel als leuk worden ervaren:

 

 • Figurant
  Het is niet ideaal om als figurant te werken als je hoge vaste lasten hebt, denk aan een de huur van een woning. Maar het is wel erg leuk werk, want wie wil dat nou niet? Geld verdienen door te figureren in films, tv-programma’s of series.
 • Barista
  Als je een echte koffiefan bent, is dit de bijbaan voor jou! Vaak is er in koffiezaken ook nog eens een jong team en dat past natuurlijk helemaal bij jou als student.
 • Sportinstructeur
  Als je sportief bent of misschien wel een sportopleiding volgt, is dit een bijbaan die bij jou past. Je doet er namelijk relevante ervaring op en je bent tegelijkertijd aan het sporten, twee vliegen in een klap.
 • Babysitter/ oppas
  Werken als babysitter is ideaal voor als je enige ervaring hebt met kinderen en je in je vrije tijd graag wat bijverdient. Het voordeel aan oppassen in de avonden is dat de kinderen vaak al in bed liggen en jij nog lekker kan studeren.
 • Bijles geven
  Dit is één van de populairste bijbanen onder de studenten. Als je goed bent in een bepaald vak, is het natuurlijk mooi meegenomen als je jouw kennis op andere studenten kan overbrengen en hier tegelijkertijd geld mee kan verdienen.
 • Festival medewerker
  De meeste studenten houden wel van een feestje of een festival en als jij hier ook van houdt, is dit de bijbaan voor jou. Je kan werken en feesten tegelijk!

 

De bestbetaalde bijbanen

Er zijn een aantal bijbanen waar je redelijk goed kan verdienen naast je opleiding, maar welke bijbanen betalen nou het best? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 

 1. Klantenservice medewerker
  Een functie dat niet voor iedereen weggelegd is, je moet namelijk wel sterk in je schoenen staan als klantenservice medewerker. Jij bent namelijk het aanspreekpunt voor klanten die bijvoorbeeld een klacht willen indienen. Het uurloon van deze baan is gemiddeld €15,-.
 2. Administratief medewerker
  Als administratief medewerker heb je wel minimaal een mbo-diploma nodig, het is een zeer veelzijdige functie waarbij je veel verantwoordelijkheden hebt. Het gemiddelde salaris zit tussen de €14,- en €18,- per uur.
 3. Horeca
  Er zijn veel studenten die een bijbaan in de horeca hebben, dit komt dankzij de flexibele werktijden. Het is voor studenten makkelijk om een baan in de horeca met een studie te combineren, je kan namelijk in de avonden en weekenden werken. Gemiddeld verdien je in deze sector zo’n €12,- per uur, maar daarboven krijg je vaak ook nog fooi.
 4. Promotiemedewerker
  Bij deze functie is het belangrijk dat je een vlotte babbel hebt en makkelijk op mensen af durft te stappen. Het is jouw taak om een bepaald product onder de aandacht te brengen bij mogelijke klanten, denk aan bijvoorbeeld het uitdelen van flyers en monsters van producten. Het uurloon zit gemiddeld tussen de €11,- en €13,- per uur.

 

Ook interessant:

Sollicitatiegesprek voeren als werkgever

Welke vragen stel je aan een sollicitant

 

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer