Creatief solliciteren

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, ga je solliciteren. Maar via welke kanalen doe je dit en op wat voor manier ga je solliciteren? Creatief solliciteren stijft in populariteit en we zien het steeds vaker om ons heen. Maar wat houdt dit precies in en hoe pak je dit aan? Wij vertellen het in deze blog.

 

Wat is creatief solliciteren?

Creatief solliciteren is een manier om je bij potentiële werkgevers te laten opvallen. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een video-sollicitatie, maar ook billboards of websites. Je kn het zo gek maken als je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat niet bij elk bedrijf en elke functie een creatieve sollicitatie gewaardeerd wordt. Het moet namelijk wel bij het bedrijf en de functie passen.

 

Voordat je ervoor kiest om creatief te solliciteren, is het ook van belang dat je nagaat of het wel bij jou past. Het is belangrijk om vooral jezelf te blijven en een creatieve campagne te maken waar je voor de volle 100% achter staat. Een creatieve sollicitatie hoeft niet altijd groots aangepakt te worden, als jij niet van veel media-aandacht houdt, is het nog steeds mogelijk om een creatieve sollicitatiecampagne te maken. Zorg er in ieder geval voor dat jouw Linkedin profiel optimaal is, zorg voor een pakkende Kopregel, een professionele profielfoto en dat al je werkervaring, studies en vaardigheden op je profiel staan.

Werken

 

 

5 manieren om creatief te solliciteren

Als je wil opvallen bij een werkgever, is creatief solliciteren de oplossing. Maar hoe pak je dit dan aan? Er zijn verschillende manieren om creatief te solliciteren.

 

 1. Maak een sollicitatievideo.
  Sollicitatievideo’s worden tegenwoordig steeds vaker door bedrijven gevraagd. Nadat je door de eerste ronde heen bent, wordt er gevraagd om een video waarin jij jezelf voorstelt, wat vertelt over jezelf en je vaardigheden en waarom je solliciteert. Probeer hierbij zinnen als ‘omdat ik een baan zoek’ te vermijden, maar vertel wat jou zo aanspreekt aan deze organisatie.
 2. Zorg voor een opvallend cv.
  Cv’s hoeven er tegenwoordig niet meer strak en zakelijk uit te zien. Houd het professioneel, maar je kan er ook voor kiezen om een zakelijke foto van jezelf bij te voegen of om een kort stukje te vertellen over jezelf. Als jij je cv in de huisstijl van het bedrijf maakt, zal dit natuurlijk ook opvallen.
 3. Presenteer jezelf op een sollicitatiewebsite.
  Dit is niet voor iedereen weggelegd en het wordt ook nog niet veel gedaan, maar het is zeker een unieke en creatieve manier om te solliciteren. Je zet je zelf als het ware als een soort product op de markt op een sollicitatiewebsite. Bedenk wel dat een sollicitatiewebsite geschikt is voor mensen die een baan zoeken, maar waarbij ze niet per se de voorkeur voor een bepaalde organisatie hebben. Er zijn veel werkgevers die op dit soort websites kijken.
 4. Deel visitekaartjes uit.
  Zorg voor unieke, opvallende, maar professionele visitekaartjes. Laat wat van jezelf terugkomen in het visitekaartje, maak het eigen en zorg ervoor dat het onthouden wordt door mensen. Visitekaartjes kan je uitdelen op zakelijke evenementen, maar het is altijd handig om dit bij je te hebben, voor het geval dat je een potentiële werkgever tegen komt.
 5. Schrijf een originele motivatiebrief.

Dit is misschien wel de makkelijkste en meest voorkomende manier van creatief solliciteren. Een originele motivatiebrief opstellen, je moet goed kunnen schrijven en opvallen bij de werkgever. Laat in de brief zien dat je het bedrijf kent, of misschien nog leuker: schrijf er een verbeter voorstel in voor het bedrijf. Houd er wel rekening mee dat niet ieder bedrijf op verbeter voorstellen zit te wachten.

 

Ook interessant:

Thuis werken als student

Goede stageplek vinden

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer