Collegegeld voor studenten wordt gehalveerd!

Start jij na de zomer met een nieuwe studie? Dan heb je geluk! Vanaf aankomend schooljaar (september 2018) betalen de eerstejaars studenten nog maar de helft van het collegegeld voor het eerste studiejaar. Dit scheelt ruim € 1000. Er werd al een tijdje over gespeculeerd, maar nu is het definitief. Waarom deze regel wordt ingevoerd en wat er verandert voor de tweede-, derde- en vierdejaars studenten lees je in deze blog.

Leenangst bij studenten terugnemen

De regering hoopt met deze maatregel nieuwe studenten tegemoet te komen en om de leenangst bij jongeren te verkleinen. Na het afschaffen van de studiebeurs in 2015 werd het leenstelsel ingevoerd. Het moment waarop nieuwe studenten niet langer een basisbeurs (in de vorm van een gift) ontvingen, maar de mogelijkheid kregen om te lenen. Dit bedrag moeten zij na hun studie terugbetalen. De invoering van het leenstelsel houdt veel jongeren tegen om te starten met een studie. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. In het jaar na de invoering daalde het aantal studenten met bijna 7%. Ondanks dat het aantal studenten nu weer gelijk is aan het aantal studenten voor de invoering, laten velen zich weerhouden om aan een studie te beginnen. De angst om na je studie aan een schuld vast te zitten is voor sommige jongeren te groot.

Voor wie geldt de maatregel?

Een halvering van het collegegeld, wie wilt dat nou niet. Goed om eens te kijken of jij wel echt recht hebt op deze maatregel. De maatregel geldt voor studenten die:
– In het studiejaar 2018-2019 voor het eerst beginnen aan een door de overheid gefinancierde hogeschool of universiteit;
– Een bacheloropleiding of associate degree-opleiding gaan doen, dus geen masteropleiding;
– Het wettelijk collegeld betalen, hieronder vallen voltijdstudenten, duale studenten, deeltijdstudenten, studenten aan de Open Universiteit en university colleges die niet het hogere instellingscollegegeld betalen.

Wil jij zeker weten dat jij wel of geen recht hebt op de halvering van het collegeld? Kijk dan even op de website van de Rijksoverheid. Daar zijn alle ins en outs te vinden over het wetsvoorstel.

Het tekort aan leraren reduceren

Voor studenten die willen starten met een lerarenopleiding is het dubbel feest. Voor hen wordt niet alleen het collegegeld voor het eerste studiejaar gehalveerd, maar ook dat voor het tweede studiejaar. Dit scheelt ruim € 2000. Het kabinet hoopt met deze wijziging het lerarentekort te beperken.

En de eerdere studenten dan?

Ben jij gestart met je studie na het invoeren van het leenstelsel en heb jij gewoon ieder jaar je schoolgeld bij elkaar geleend? Dan zal je vast denken: ‘Maar wat krijg ik dan?’ Helaas is er nog geen sprake van compensatie naar eerdere studenten. Het is onbekend of de overheid ook voor deze groep iets wil ondernemen ter compensatie. We gaan het zien.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer