Het beste tijdstip om je sollicitatie te versturen

In onze blogs geven we je vaak tips om het sollicitatieproces te verbeteren, want zeg nou zelf. Jij zou toch ook zo snel mogelijk die nieuwe baan willen bemachtigen? Als je onze blogs volgt dan weet je dat er verschillende manieren zijn om op te vallen tussen een stapel met CV’s. Dit kan bijvoorbeeld door een goede CV op te stellen met een toffe lay-out en een lijst met aantoonbare ervaring. Is het ontwerpen van een lay-out niet helemaal jouw ding? Of wil je nog meer opvallen? Dan hebben wij een leuk nieuwtje voor je. Wist je dat er een perfect moment bestaat voor het verzenden van een sollicitatiebrief? Benieuwd? Lees dan snel verder!

Die volle mailbox

Misschien is de volgende situatie voor jou zeer herkenbaar. Die overvolle mailbox. Het lijkt wel alsof er geen einde aan komt. Je begint er met volle moed aan, maar je verliest na het beantwoorden van een aantal mailtjes toch de aandacht. Of je hebt ander werk te doen waardoor de mailbox blijft uitbreiden. Wat als ik je vertel dat dit in de mailbox van jouw potentiële werkgever waarschijnlijk ook het geval is. Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw sollicitatiebrief hierdoor verdwaald raakt of niet echt opvalt tussen de andere mailtjes. Wanneer er al twintig CV’s zijn ontvangen vóór die van jou, dan valt die van jou natuurlijk niet meer op. Toch kun je hier iets aan doen.

’s Ochtends vroeg

Onlangs verscheen er een onderzoek van Talentworks. Ze bestudeerden 1600 sollicitaties. Daarbij keken ze goed naar het tijdstip waarop de sollicitaties waren verstuurd. Uit dit onderzoek is gebleken dat het tijdstip van versturen enorm belangrijk is. Wil jij een grotere kans maken op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek? Verstuur je sollicitatie dan vroeg in de ochtend. Tussen 6 en 10 uur in de ochtend om precies te zijn. Ergens is het ook wel logisch, want in je mailbox staan de nieuwste mailtjes bovenaan. Wanneer je de sollicitatie vroeg verstuurt, is de kans groter dat je bovenaan in de mailbox belandt.

Na de lunch

Ben je niet zo’n vroege vogel en verstuur je de sollicitaties liever later op de dag? Dan heb je rond de lunchpauze weer een kans. Er wordt door de meeste mensen dan weer even in de mailbox gekeken. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat wanneer je ’s avonds laat een sollicitatie verstuurt je de minste kans hebt om uitgenodigd te worden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar het is de moeite waard om het eens te proberen.

Hoe sneller, hoe groter de kans

Naast het beste tijdstip is er ook nog een beste dag om je sollicitatie te versturen. Dat is de maandag. Dit is ook logisch, want op maandag beginnen de meeste mensen met het uitzoeken van de mailbox. Na een weekend relaxen. Wil je dus de meeste kans maken? Verstuur je mail dan op maandagochtend tussen 6 en 10 uur. In het weekend ligt de mailbox vaak stil van interne mailtjes. De kans dat je bovenaan in de mailbox komt te staan is groot. En nog een laatste tip: reageer binnen 2 tot 4 dagen na het verschijnen van de vacature. Dan heb je de grootste kans op een uitnodiging. Heel veel succes!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer