Belastingaangifte doen als student

Zodra je begint met werken, begin je ook met het betalen van belasting. Meestal houdt je werkgever deze belasting al in op je inkomen, maar het kan ook voorkomen dat je achteraf nog belasting moet betalen. In deze blog vertellen wij je meer over belastingaangifte doen als student.

 

Waarover betaal je belasting?

Je betaalt belasting over je inkomsten, denk aan het geld dat je verdient met je (bij)baan of de winst uit een eigen onderneming. Maar niet over alle inkomsten ben je verplicht om belasting te betalen, als je studiefinanciering ontvangt, hoef je hier geen belasting over te betalen. Dit geldt ook voor toeslagen die je ontvangt. De hoogte van de belastingaanslag die je moet betalen, hangt af van de hoogte van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je moet betalen. Gelukkig krijg je ook nog kortingen op de belasting, denk bijvoorbeeld aan arbeidskorting en heffingskortingen, dit wordt meestal al toegepast bij je werkgever.

 

Belastingaangifte doen als student

Om belastingaangifte te doen als student, moet je een aantal stappen volgen. Allereerst moet je zorgen dat je alle benodigde documenten hebt, zoals je jaaropgave en eventuele andere inkomstenverklaringen. Vervolgens kan je een belastingaangifteformulier invullen, deze kan je vinden op de website van de belastingdienst. Als je er niet zeker van bent of je in aanmerking komt voor belastingvrijstelling of teruggave, kan je altijd een belastingadviseur of de belastingdienst zelf raadplegen voor hulp.

 

Belastingaangifte doen als student met belastingvoordeel

Als je studerend bent, kan je meestal ook gebruik maken van een aantal belastingvoordelen. Hiermee kan je een hoop geld besparen en daarom raden wij je ook aan om zeker belastingaangifte te doen en te profiteren van de belastingvoordelen. Voor studenten zijn studiekosten aftrekbaar, denk bijvoorbeeld aan collegegeld, leermiddelen en beschermingsmiddelen die verplicht zijn gesteld door jouw hogeschool of universiteit.

 

Wanneer moet je belastingaangifte doen als student?

Belastingaangifte moet je voor 1 mei gedaan hebben, maar dit kan ook eerder. Doe je voor 1 april al belastingaangifte, dan ontvang je hier voor 1 juli al bericht over. Ben je bang dat je het niet gaat redden om voor 1 mei je belastingaangifte te doen, dan kan je ook om uitstel vragen. Het is belangrijk dat je voor 1 mei om uitstel vraagt, indien je dit nodig hebt. Enkel in bijzondere gevallen zoals bijvoorbeeld ziekte kan je later dan deze datum nog om uitstel vragen.

 

Ook interessant:

Soft skills voorbeelden

Uitstelgedrag aanpakken

 

 

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer