Belang van een goed netwerk als startend freelancer

Als startend freelancer ben je enthousiast en ligt een nieuwe toekomst aan je voeten. Vanaf nu ga je projecten en opdrachten zelfstandig uitvoeren onder een eigen bedrijfsnaam, KvK- en BTW-nummer. Je gaat natuurlijk niet zomaar als freelancer aan de slag. Je hebt van tevoren goed nagedacht over je bedrijfsnaam, kwaliteiten en motivatie. Echter vinden veel beginnende freelancers het lastig om in een redelijk tijdsbestek passende opdrachten of projecten te vinden. Voor alle tips en tricks rondom het starten als freelancer kun je het e-boek downloaden. In dit artikel vind je meer informatie rondom het belang van een goed netwerk als startend freelancer.

Hoe presenteer jij jezelf als freelancer?  

Jezelf presenteren kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Als freelancer is het belangrijk dat je spreekt vanuit je persoonlijke motivatie en kwaliteiten. Uiteindelijk is het ook belangrijk dat mensen weten wie je bent, wat je doet en waarom je doet wat je doet. Dit kun je natuurlijk delen via een persoonlijke website of via andere social mediakanalen. Naast een goede online reputatie is het ook belangrijk om face-to-face-contact te maken. Laat jezelf zien en vertel je verhaal! Ga langs bij borrels, netwerkevenementen en bekijk welke bijeenkomsten worden georganiseerd binnen jouw branche.  Dit zijn allemaal handelingen die leiden tot nieuwe opdrachten. Uiteindelijk zorg je er met een goed netwerk voor dat opdrachten vanzelf jouw kant op komen.

Een netwerk opbouwen als freelancer   

Voordat je begint als freelancer heb je een verhaal bedacht. De vraag is echter: Aan wie vertel je dit verhaal? Met een groot netwerk zorg je jouw verhaal kan vertellen. Hierbij kan een sterk netwerk heel belangrijk zijn. Netwerken kost als startend freelancer veel tijd en energie, maar dat is het waard. Een netwerk opbouwen kan tevens de kwaliteit van je carrière bepalen. Freelancers krijgen namelijk over het algemeen opdrachten vanuit hun persoonlijke netwerk. Mocht je andere freelancers kennen, is de kans ook groot dat zij opdrachten met je delen. De concurrentie onder freelancers is dusdanig klein en hier kun je vaak goed gebruik van maken.

Onderhouden en vergroten van je netwerk

Waarde bieden. Een relatie kun je in stand houden door waarde te bieden. Je kunt op verschillende manieren waarde bieden binnen je relaties. Houd je netwerk up-to-date en lever voldoende informatie. In formele zin kun je bijvoorbeeld nieuwsbrieven schrijven en persoonlijk versturen. Maar het regelmatig plaatsen van berichten op social media, kan waardevolle resultaten opleveren. Dankzij de vele mogelijkheden op internet, hoef je niet per se bij een organisatie aan te sluiten. Het delen van kennis, mensen met elkaar in contact brengen en je stem laten horen, kan heel eenvoudig zijn. Uiteindelijk is het erg belangrijk om je huidige netwerk na een tijdje zelf opnieuw te contacten. Alle energie die je in een relatie steekt, krijg je op den duur natuurlijk weer terug. Jouw zakelijke relatie zal sneller opnieuw contact zoeken als er sprake is van een vertrouwensband.

LinkedIn voor startende freelancers

LinkedIn is voor de meeste freelancers tegenwoordig onmisbaar. Je kunt hier zowel actief en passief netwerken. Naast dat je zelf actief berichten kunt plaatsen, kun je ook deelnemen aan groepen of discussies. Nadat alle werkervaringen zijn opgeslagen en je profiel wordt aangeboden, komen mensen vanzelf op je profiel terecht.  De bezoeker krijgt zo direct een duidelijk beeld van jouw deskundigheid als freelancer. Bekijk hier alle tips voor het kiezen van de juiste profielfoto op LinkedIn.

Tips! 

  • Wees proactief
  • Wees oprecht
  • Vertel je verhaal
  • Verwacht niets
  • Daag jezelf uit
  • Investeer tijd in het opbouwen van je netwerk
  • Onderhoud en vergroot je netwerk.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer