Stel: je bent al langere tijd aan het solliciteren. Na verschillende afwijzingen ontvang je weer een mailtje terug. Je ogen vallen op de volgende tekst: ‘Tot onze spijt moeten wij u meedelen dat u helaas niet tot de kandidaten behoort, die voor een sollicitatiegesprek zijn uitgenodigd ‘. Pff, dat is even slikken. Een afwijzing krijgen is nooit leuk. Vooral niet als het meer dan een keer gebeurt. Is dit bij jou het geval? En zie je door de bomen het bos niet meer? Dat is logisch. Een afwijzing kan je flink ontmoedigen en het kan jouw zelfvertrouwen beschadigen. Toch moet je niet bij de pakken neer gaan zitten. Wij willen je graag helpen! In de blog van vandaag leggen wij uit hoe je een afwijzing kunt verwerken. Daarnaast geven we enkele tips die je kunt gebruiken om toch jouw droombaan te bemachtigen.
Negatieve gedachten
Het kan een flinke klap zijn in je gezicht wanneer je een afwijzing ontvangt. Afgewezen worden voelt nooit fijn. Het is vaak ook moeilijk om op zo’n moment positief te blijven, want je bent immers niet goed genoeg? Althans, dat is een verkeerde gedachte. Probeer er eens op een positieve manier naar te kijken. Al mag je er natuurlijk eerst wel heel erg van balen. Dat hoort bij het verwerken van een afwijzing. Het is goed om op zo’n moment al je frustraties te delen. Gooi het er gewoon even lekker uit. Dit kun je gewoon doen tegen iemand die je vertrouwt, zoals een goede vriend/vriendin, kennis of een familielid.
Tip 1: hoe boos en teleurgesteld je ook bent, grijp niet naar social media. Hoe fijn het ook kan zijn om frustraties van je af te schrijven, het laatste wat je wilt is in de problemen komen. Schrijf er niets over op social media. Wanneer je vol zit met emoties kun je die neiging misschien wel hebben, maar grote kans dat je er later spijt van krijgt. Want wat denk je dat potentiële werkgevers vinden van dat soort berichtjes. Je kan het natuurlijk wel van je afschrijven in een privé bestandje.
Bekijk het positief
Het klinkt lastig, maar na het delen van je frustraties is het tijd om weer bij zinnen te komen. Bekijk de afwijzing positief. Zie het als een ontwikkeling en leerervaring. Misschien ben je nog helemaal niet zo lang bezig met het zoeken van een baan en heb je gewoon pech gehad? Mocht je wel al langere tijd bezig zijn dan kan het misschien te maken hebben met iets anders. Bekijk wat je kunt doen om het proces te verbeteren. Bekijk je CV nog eens goed. Wellicht valt daar nog iets in te verbeteren.
Tip 2: lees de volgende blog. Eerder schreven wij al over de do’s en dont’s bij het opstellen van je CV. Grote kans dat de afwijzing te maken heeft met je CV. Hier valt vaak nog een heleboel winst te behalen.
Tip 3: vraag om feedback. Ondanks dat je vaak geen feedback ontvangt bij de afwijzing, kun je daar natuurlijk wel zelf achteraan gaan. Dit kun je doen door een mailtje te sturen naar de desbetreffende persoon. Laat in het mailtje duidelijk blijken dat je het graag ontvangt om er in het vervolg van te leren. Probeer niet je frustraties af te reageren. Blijf professioneel!
Kun je zelf echt geen logische verklaring vinden? En heb je ook geen feedback ontvangen. Leg jezelf er dan gewoon bij neer. Dit was gewoon niet de geschikte baan voor jou. Besef je dat het voor de werkgever ook niet leuk is om kandidaten af te wijzen. Het heeft te maken met verschillende facetten, waarbij het gevoel een belangrijk punt is. Mocht je wel feedback ontvangen bij de afwijzing dan kun je dit gebruiken voor een volgende sollicitatie.
Veel concurrentie
Er heerst veel concurrentie op de arbeidsmarkt. De eisen zijn vaak streng, maar je mag zelf ook selectief zijn. Je weet als geen ander wat jouw vaardigheden zijn en hoeveel kennis en ervaring jij bezit. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je solliciteert op de functies die passen bij jouw vaardigheden, kennis en ervaring. Anders is een afwijzing, in de meeste gevallen, niet meer dan logisch. Werkgevers willen niet genoegen nemen met minder, net zoals jij dat natuurlijk ook niet wilt. Doe veel onderzoek naar functies en bedrijven die echt bij jou passen. Je kunt veel informatie gewoon online vinden.
Tip 4: meer ervaring opdoen. In de tussentijd kun je natuurlijk nog proberen om jezelf verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het volgen van een cursus of het behalen van een certificaat. Ook vrijwilligerswerk staat goed op het CV.
Doorzetten!
Er kunnen veel verschillende reden zijn waardoor jij bent afgewezen. Vaak heeft het te maken met gebrek aan ervaring of (de juiste) kennis. Je kunt daar natuurlijk zelf wat aan doen. Door of je zoekopdracht te verfijnen of door die kennis op te doen. De allerbelangrijkste tip die wij willen geven is de volgende.
Tip 5: geef niet op. De reden voor de afwijzing kan bij een volgend gesprek de reden zijn om je aan te nemen. Geef de moed niet op!