7 tips om je beter te concentreren

Zowel op school als in het werkveld kunnen prestaties flink lijden onder concentratieproblemen. Volgens onderzoek gaat dit gepaard met de technologische ontwikkelingen. Voortdurend wordt men beïnvloed door e-mails, berichtjes of appmeldingen. Door deze continue stroom aan prikkels is het lastig om jezelf te isoleren en te richten op één taak. Slaap tekort is een veelvoorkomende oorzaak. Logisch, want hoe minder energie je hebt, hoe lastiger het is om te focussen. Het is belangrijk om te weten wat je er tegen kunt doen. Daarom delen wij 7 tips met jou.

Tip 1 – Neem genoeg pauzes

Het heeft geen zin om uren achter elkaar door te gaan. Op het moment zelf lijkt het alsof je goed hebt doorgewerkt, maar of het productief was is een ander verhaal. Neem tussendoor voldoende rust, bijvoorbeeld na 60 tot 90 minuten. Je hersenen hebben hierdoor even tijd om op te laden en je zal zien dat je veel meer informatie opneemt. En dan ben je dus veel productiever.

Tip 2 – Plannen maar

Ga niet als een kip zonder kop aan de slag. Zorg dat je een duidelijk overzicht hebt met je taken voor die dag. Wanneer jij werkt aan een specifieke taak zal je zien dat je veel productiever werkt, dan wanneer je dit niet doet. Wanneer je de focus legt op 1 of 2 taken per dag kun je hier al je energie aan geven. Dit vergt wel wat planning skills. Probeer het eens!

Tip 3 – Haal afleiding weg

Hoe vaak laat jij je telefoon liggen wanneer het geluid maakt? Als het antwoord vaak is dan ben je een van de weinigen. De meeste mensen kunnen er niet van afblijven. Concentratieproblemen gaan gepaard met afleiding.  Voor je het weet ben je zo druk aan het appen dat je zo weer een uur verder bent, niet zo productief dus. Leg je telefoon aan de kant en zet hem op stil. Spreek met jezelf af dat je om de zoveel tijd even mag kijken. Dit werkt veel beter dan wanneer je bij elke melding opspringt om te kijken. Haal ook andere afleiding weg, zet de tv en de radio uit, zonder jezelf af van andere mensen en leg de focus volledig op je taak.

Tip 4 – Slaap voldoende

Wanneer jij voldoende rust pakt, kun jij je overdag beter concentreren. Ga eens een keertje wat vroeger naar bed. Leg je telefoon een uur voordat je gaat slapen aan de kant en blijf er ook vanaf. Wanneer jij minimaal 8 uur hebt geslapen, heb je de volgende dag meer energie.

Tip 5 – Leef gezond

Voldoende water drinken en gezonde eetgewoontes dragen ook bij aan een betere concentratie. Van vettig eten en uitdroging word je slaperig. Te weinig eten zorgt ook weer voor minder energie. Ga voor een goeie balans en vergeet niet om genoeg te drinken. Oh en laat de energiedrankjes eens lekker aan de kant liggen. Ze geven je op dat moment een oppepper, maar zorgen ook voor de dip die een paar uur later verschijnt. Wist je dat uitdroging van je lichaam zorgt voor een afname in je concentratie van 25%. Goed om eens in de gaten te houden, toch?

Tip 6 – Neem genoeg rust

Heb jij veel te veel aan je hoofd? Dan is het goed om wat meer rust te nemen. Complete rust van iedere activiteit. Ga eens een wandeling maken of een uurtje sporten. Zet je gedachtes op 0 en laat alle stress en to-do lijstjes los. Daarna heb je weer voldoende energie om aan de slag te gaan.

Tip 7 – Zoek hulp bij een psychotherapeut

Heb jij regelmatig last van concentratieproblemen? Ga dan eens langs bij een psychotherapeut. Wellicht hebben je problemen een achterliggende oorzaak. Hij of zij kan helpen bij het geven van inzichten en hulp verlenen bij het oplossen van je problemen. Daarnaast kan de arts helpen met het aanleren van technieken waardoor jij helemaal tot rust kunt komen.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer